PRIMARIA COMUNEI TELESTI

SARBATORI LOCALE

    In marea lor majoritate sarbatorile locale  ale comunei noastre se contopesc cu sarbatorile religioase de peste an mai ales sfinti al caror hram il poarta bisericile noastre.
    Poate cea mai frumoasa sarbatoare locala a comunei noastre este Sf. Gheorghe cand se organizeaza in Dealul Telestilor o intalnire a tuturor telestenilor, zi in care se sfintesc viile de pe deal in care se petrece, se schimba impresii in care tot telestiul se reuneste asemenea unei familii.

    Dupa cum cu toti stim in data de 23 aprilie a fiecarui an se praznuieste Sf. Gheorghe.
    Dintre toti Sfintii sarbatoriti in lumea crestina, putini au ajuns la faima de care s-a bucurat, si se bucura, Sfantul Gheorghe, la poporul nostru. In satele si orasele tarii noastre, foarte multe biserici sunt ridicate in cinstea lui. Multi oameni, barbati si femei, ii poarta numele. De asemenea si multe orase din tara. Al treilea brat al Dunarii, in Delta, se cheama, Bratul Sfantului Gheorghe. Se stie, apoi, ca multa vreme ocrotitorul ostirii romane a fost Sfantul Gheorghe.
    Singura sarbatoare laica din Comuna Telesti  este „Intilnirea Fiilor Satului”  care are loc in prima sambata a lunii iunie.
Cu o sambata inainte de Sf. Dumitru se organizeaza „Bilciul de la Somanesti” targ de animale si in cadrul careia  are loc si sarbatoarea recoltei unde sunt premiate cele mai bune si frumoase  recolte.