Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Istoric

Scurt istoric

Din punct de vedere al vechimii statelor ce formeaza comuna Telesti, putem spune ca dupa unele date, satul Telesti figureaza intr-un document din 25 iulie 1483 de la Voda calugaru prin care intarea lui Manea si altora stapanirea.
In anul 1542, iulie 13, Radu Voda Paesie confirma lui dan Ceacai cu fii sai si surorii sale Stanca stapanirea peste partile de mosie din Farcasesti si Telesti.
Telesti sunt mentionati in multe documente din sec. XVII-XVIII, in unele se vorbeste de Telesti de sus si Telesti de jos.
satul Somanesti este mentionat intr-un act din 13 februarie 1599 referitor la Manastirea Tismana, printre martori se afla si Draghici Postelnicu din Somanesti.
Satul Buduhala este mentionat in Cartografia Obsteasca a Tarii Romanesti din 1931, ca fiind pe mosia lui Scarlat Caribatache, Ionita Balacescu si Dinca Balacescu, la aceasta data avea 52 familii.

Pana in anul 1864 impartirea administrativ-teritoriala a tarii era pe judete si sate. Potrivit legii comunale din 1864 s-au creat comunele care cuprindeau satele si catunele.Inainte de 1950 pe tritoriul actualei comune au existat comuna Telesti, formata din satele telesti si Telesti Mosneni si comuna Somanesti formata din satul Somanesti cu catunele Valea Serpilor si Cremenea, satele Telesti Birnici si Buduhala cu catunul Rudarie.
In 1956 comunele Telesti si Somanesti au fost unite formand comuna Telesti care a primit jumatatea de nord a satului Virt de la fosta comuna Balacesti.

In prezent, comuna Telesti este formata din 3 sate, si anume: telesti, Somanesti si Budahala si are aproximativ 3000 locuitori. Teritoriul administrativ se intinde pe o suprafata de 4474 ha si este situat in partea central-vestica a judetului Gorj. Are ca vecinatati:
– la nord, comuna pestisani;
– la est, comuna Balesti;
– la vest, comunele Godinesti si Cilnic;
– la sud, orasul Rovinari.
Ca relief, teritoril comunei Telesti se gaseste intr-o depresiune colinara cu dealuri de mica inaltime, care fac parte din ulucul depresionar intracolinar Cilnic – Ceauru – Tg. Jiu.
Satele comunei asezate pe terasele Bistritei sunt sate de tip linear, cu exceptia satului Telesti, care are un sistem de doua strazi paralele. Asezarea satelor pe terase, intr-o depresiune adapostita a asigurat conditii bune dezvoltarii localitatilor din comuna.

Valea Bistritei constituie un larg culoar depresionar, ce face legatura intre ulucul depresionar intracolinar si cel subcarpatic. Extensiunea teraselor si largimea mare a albiei individualizeaza aceasta vale ca o subunitate aparte.
Terasele Bistritei, desfasurate in special pe dreapta se situeaza la altitudini diserite ce variaza ca urmare a deformarilor tectonice pe care le-au suferit.
Astfel, pe teritoriul comunei Telesti, relieful coboara in trepte, de la nord spre sud, deschizandu-se ca un evantai pana la lunca Somanestilor unde, la nordul satului se inalta dealul Somanestilor, cu creste destul de proeminente.
Valea Icazna constituie limita sudica a depresiunii Telesti, de aici panta urcand lin spre Dealul Mare ce constituie interfluviul intre Tismana si Bistrita masurand 2.5 km de la nord la sud si 3 km de la est la vest si avand o altitudine absoluta de 260 m.

Versantii sudici ai dealurilor Sporesti si Bradiceni (375 m) sunt mai domoli fiind terasati pe mari suprafete si avand pante mai mici.
In partea de est depresiunea se continua cu zona Ceauru. Satul Telesti asezat pe terasele din dreapta vaii Bistrita, cu o inclinare generala nord – sud, a Bistritei, care se afla la cota inferioara fata de sat cu cca. 15 m.
Satul Somanesti, asezat in zona de contact a luncii cu dealul Somanesti, este un sat linear cu conditii de dezvoltare deoarece nici dealul care se ridica in partea sudica si nici cursul de apa, in prezent regularizat, nu au ridicat obstacole cu privire la dezvoltarea vetrei satului. Intre Telesti si Somanesti, paraul Bistrita isi desfasoara o lunca larga pe care meandreaza cateva vai cu curs temporar, cunoscuta sub numele de Lunca Somanesti.
Satul Buduhala situat pe valea Bistritei, in lunca Joasa a acesteia, cunoscuta sub numele de Lunca Buduhala este strabatuta de valea Vineata padurii care conflueaza la sudul satului cu valea Vineata Satului.
Cele doua vai au un curs temporar ce meandreaza in lunca Buduhalei si produc inmlastinari la viiturile mari (cu o afectare superficiala a vetrei satului in partea sa nordica).

Din punct de vedere geologic zona apartine formatiunilor pliocene si cuaternare. In aceste formatiuni se gasesc cantonate zacaminte de lignit, insa pe teritoriul comunei sunt in cantitati mici si neexploatate, dar apar puternic in zonele limitrofe comunei.
In ceea ce priveste populatia, comuna Telesti in prezent este formata din aproximativ 1264 gospodarii, si are aproximativ 2850 locuitori cu domiciliul stabil si un numar destul de mare de locuitori, ce nu au domiciliul stabil in comuin aTelesti si nici viza de sedere. Evolutia populatiei ca si numar este redata de tabelul urmator, ce cuprinde datele colectate si centralizate la recensamintele din 1977, 1992, 1995, 2002.

Ultima actualizare: 18:17 | 23.04.2023